o nas

Delavnica obratuje že od leta 1977.

Od vsega začetka poleg popravljanja in servisiranja raznovrstnega orožja izdelujemo tudi novo, predvsem lovsko orožje.
Leta 1983 smo se preselili v nove, večje prostore. Od takrat smo po naročilu kupcev izdelali že več kot 300 unikatnih kosov lovskega orožja.

Za svoje izdelke smo prejeli že več priznanj in medalj, med prvimi smo si pridobili tudi slovenski znak kakovosti (SQ).

Po letu 2000 smo pridobili tudi znak Umetnostna obrt, ki dokazuje, da so naši izdelki resnično izdelani ročno, v duhu tradicije slovenskega puškarstva.

Mojstra v delavnici izdelata puške skoraj vseh znanih kalibrov in izvedb. Poleg tehničnih lastnosti pa lahko Štehove puške zelo ostro razdelimo tudi na tiste bolj delovne in tiste prestižne.
Te so okrašene z zlatimi dodatki in natančno gravirane s podobami divjadi in boginje lova Diane, namenjeni pa so jim tudi najlepši kosi orehove korenine, ki se uporablja za kopita. Cene tega dragocenega lesa se začnejo pri približno 1000€ za eno puško, kvalitetni kosi, ki jih krasi pisana črnjava pa so vredni 5000€ in več.

Prestižne puške so izdelane za velik, slovesen lov ob posebnih priložnostih. Njihova izdelava je zahtevna, zato so čakalne dobe za takšno orožje celo do treh let, medtem ko se manj zahtevne puške lahko izdela že v nekaj mesecih.

smo družinsko podjetje

Po stenah Štehove puškarske delavnice visi lovsko orožje, ob stenah so prislonjeni kosi lesa, po delovnih pultih pa stroji za obdelovanje kovine in nešteti predali. V kotu je na steni prostor za fotografije divjadi, ki so jo z domačimi puškami uplenile stranke - levinja, zebra, rjavi medved in njegov severni sorodnik bele barve, kar govori o visokih zahtevah strank. Puškarsko obrt Šteh je leta 1977 začel Milan Šteh, na njegovih temeljih pa sedaj gradi sin Klemen. Milan je bil do leta 1977 zaposlen v Teritorialni obrambi, čeprav je že kot otrok sanjal o poklicu puškarja. Kot sinu revne suhokranjske družine so bile te sanje vedno oddaljene, dokler ni nek lovec, ki je v Suho krajino prihajal na lov, pogosto pa prenočil prav pri Štehovih spodbudil njegovega očeta, da sina pošlje v puškarsko šolo. Milan je tako kot mlad fant res odšel v Ljubljano, kjer se je v puškarski delavnici izučil puškarstva.

Naše stranke

Kupci Štehovih pušk so že štiri desetletja večinoma slovenski lovci in strelci, precej pa prodajo tudi v Italijo, Avstrijo, Francijo, ZDA, Kanado in Kuvajt. Njihove izdelke kupci najdejo na svetovnem spletu, kjer poteka velika večina mednarodnih nakupov in prodaj orožja. Šteh, ki je tudi cenilec orožja, ima dovoljenje za odkup orožja od dedičev umrlih lastnikov orožja, redno kupuje in prodaja staro orožje na dražbah v živo in na spletnih dražbah.

Naši partnerji